Google+ Pomysłowe Pieczenie: Temptation

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Temptation

Czyli czekoladowe kuszenie:-)



Kusi wyglądem, kusi zapachem, trzeba ulec by poznać smak:-). W życiu potrafię wiele sobie odmówić i myślałam, że mam silną wolę by nie ulegać pokusom. Ale temu ciastu nie potrafiłam się oprzeć:-). Ciasto z charakterem, o głębokim i intensywnym smaku czekolady, z nutą alkoholu i orzechowym wykończeniem. W takim cieście można się zakochać:-). Idealne na wyjątkowe okazj, celebracje czy chwileczkę zapomnienia:-). Jeśli lubicie trufle to jest to ciasto dla Was, ulegnijcie mu bez wyrzutów sumienia.


Składniki:
  • 225 g masła
  • 225 g czekolady ( bardzo dobrej jakości minimum 70 % kakao )
  • 115 g kakao
  • 350 g cukru
  • 6 jajek
  • 85 ml brandy lub koniaku
  • 225 g drobno posiekanych orzechów ( ja użyłam mieszanki różnych orzechów)
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C . Foremkę o wymiarach 23x5 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.
Do miski włożyć czekoladę i masło. Miskę umieścić nad garnkiem z wrząca wodą. Poczekać aż masło i czekolada rozpuszczą się. Do drugiej miski przesiać kakao, dodać jajka i cukier. Wymieszać do połączenia składników. Rozpuszczoną czekoladę i masło wlać do masy jajecznej, dodać alkohol. Do masy wsypać 3/4 orzechów i lekko wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do foremki.
Do blaszki piekarnikowej wlać gorącą wodę na wysokość ok 2,5 cm, zanurzyć w kompieli wodnej foremkę z ciastem i wszystko włożyć do piekarnika. Piec ok 45 minut, przy dotknięciu powinno być sprężyste. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika. Cisto pozostawić w foremce 15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Gdy całkowicie ostygnie, zawinąć ciasto w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Polewa:
  • 55 g masla
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w misce postawionej na garnku z wrząca woda. Poczekać aż wszystko rozpuści się, zamieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i polać masą, boki posypać pozostałą resztą orzechów ( można je wcześniej podprażć).
Smacznego:-)





2 komentarze: