Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pomidory faszerowane owocami morza

czwartek, 16 sierpnia 2012

Pomidory faszerowane owocami morza

Ten smak przenosi w czasie:-)
 


I oto mamy kolejny etap w konkursie na Wybory Kulinarnego Bloga roku 2012. Mam nadzieję, że moja propozycja na danie z owocami morza będzie się Wam podobała i oddacie Swój , jak cenny dla mnie głosik:-).
Moja propozycja to pomidory faszerowane owocami morza. Jest to taka nietypowa sałatka, i gdy ją jem to przenoszę się myślami do małej hiszpańskiej wioseczki gdzie po raz pierwszy skosztowałam to danie.
Świeże pomidorki i krewetki, mule, kalmary, ośmiorniczki a wszystko w przepysznym sosie jogurtowym z odrobiną curry i musztardy dijon.
Do tego świeże liście sałaty i dobre pieczywko. Czego można więcej chcieć na letnią przekąskę:-)

Składniki dla 2 osób:
  • 2 duże pomidory
  • 750 g mieszanki owoców morza (krewetki , mule, ośmiorniczki, kalmary)
  • 1/2 główki zielonej sałaty
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • 20 g masła czosnkowego np. Lurpak
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
Pomidory umyć i odciąć ich górna cześć, którą pozostawiamy do dekoracji. Z pomidorów wydrążyć miąższ, i zachować go do dalszej części.
Na patelni rozpuścić oliwę z oliwek i masło czosnkowe. Wycisnąć ząbek czosnku i wrzucić papryczkę chili. Chwile podsmażyć. Następnie dodać wszystkie owoce morza, sok z cytryny, natkę pietruszki. Przykryć patelnie przykrywka i dusić aż wszystko będzie miękkie ok 10 minut. Następnie odcedzić owoce morza a sos nadal gotować, aż jego objętość zmaleje o połowę. 
W miseczce wymieszać jogurt z musztarda i szczyptą curry. Patelnie odstawić z ognia i do sosu dodać przygotowany jogurt i miąższ z pomidorów . Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowane wcześniej owoce morza. 
Na talerz ułożyć pokrojone liście sałaty, na liściach umieścić pomidory i wypełnić je owocami morza, sosem i przykryć górną częścią pomidorów.
Podawać z pieczywem. 
Smacznego:-)


1 komentarz: