Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kurczak na niedzielę:-)

niedziela, 21 października 2012

Kurczak na niedzielę:-)

Jeśli ciągle poszukujecie najlepszego przepisu na pieczonego kurczaka, to dobrze trafiliście oto on:-)



Nic prostrzego jak umieścić wszystkie składniki do jednego żaroodpornego naczynia i niedzielny objad gotowy. A przy tym jest idealny, chrupiąca skórka, mięciutkie mięsko, wszystko przepysznie aromatyczne. Ja dodatkowo do tego obiadu polecam pieczone ziemniaki i gotowaną brukselkę podaną z daktylami i pancettą . W jednym zdaniu, błyskawiczny, przesmaczny objad:-). Zapraszam na przepis!

Pieczony kurczak
Źródło inspiracji:Lepszy Smak

Składniki:

  • 10 udek  z kurczaka
  • 2 główki czosnku
  • 6 dymek lu 1 duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 cytryna
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 cukinia
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (i/lub tymianku)
  • 2-3 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • sól i pieprz
Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem. Czosnek umyć, osuszyć i ściąć 1/4 z góry.
Marchewkę i pietruszkę umyć , obrać i pokroić na dowolne kawałki. Cukinię umyć i pokroić w talarki.
Wszystkie składniki umieścić w żaroodpornym naczyniu, przemieszać ze sobą tak by wszystko było pokryte przyprawami, miodem i oliwą. Na końcu polać winem.
Wstawić do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika i piec około 60 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić, a warzywa być miękkie. Upieczony czosnek  można wycisnąć i dodać do powstałego podczas pieczenia sosu.
Smacznego i miłej niedzieli:-)



1 komentarz: