Google+ Pomysłowe Pieczenie: Jarskie gołąbki z kaszą jęczmienną i wędzoną Newellą

środa, 19 listopada 2014

Jarskie gołąbki z kaszą jęczmienną i wędzoną Newellą





 Gołąbki z kaszą jęczmienną, grzybami, orzechami, wędzonym białkiem pasteryzowanym podane z masłem szałwiowym, brzmi dobrze prawda?:-). Gołąbki, ulubione danie wielu Polaków i najczęściej z ryżu i mięsa, postanowiłam totalnie je odmienić i odniosłam sukces, tak twierdzi mój mąż:-). Dla mnie taki obiad jest idealną kompozycją smaków, wszystko się dopełnia dzięki czemu danie jest przepyszne.  Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i dacie znać co myślicie:-)






Składniki na 10 małych gołąbków:

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki soli

1 mała główka kapusty włoskiej

1/2 cebuli

2 łyżki oliwy

30 g suszonych grzybów

100 g wędzonego białka pasteryzowanego ( do kupienia w supermarketach )

30 g orzechów włoskich

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu

sól morska do smaku

20 listków szałwii

2 łyżki masła 



W małym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą. Na gotującą się wodę wsypujemy kaszę, którą gotujemy do momentu aż całkowicie wchłonie wodę. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i owijamy w koc na 1 godzinę, dzięki temu kasza będzie idealnie sypka.

Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą do 1/3 wysokości, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę do momentu aż zmięknie ok 20 minut. 
Po ugotowaniu lekko studzimy a następnie odrywamy z niej liście, w które zawiniemy farsz.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na 20 minut do namoczenia a następnie gotujemy przez 15 minut, odcedzamy z wody i studzimy.

Wędzoną Newellę mielimy w maszynce do mielenia razem z orzechami i ugotowanymi grzybami. 

W misce mieszamy kaszę, zmielone orzechy, grzyby i newellę, dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy pojedyńcze liście kapusty.

Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywką, do którego wlewamy 1/4 szklanki wody i pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i na gorące wrzucamy liście szałwii, podsmażamy  przez 30 sekund. Szałwiowym masłem polewamy gołąbki przed podaniem.

Smacznego:-)





5 komentarzy:

  1. rewelacyjny przepis :) chyba wygraną masz w kieszeni :) powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe i łanie wykonane.

    OdpowiedzUsuń
  3. CIekawy pomysł. Odznaczający się od tradycyjnych gołąbków ale można wypróbować.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Olimpio, od Ciebie dowiedziałam się o newelli, produkt całkowicie dla mnie nowy, nieznany, trochę poczytałam w związku z Twoim przepisem i wydaje mi się ,że to dość interesujący dodatek smakowy.
    Zaś co do gołąbków, to robię wyłącznie w liściach kapusty włoskiej.
    Relacją fotograficzną jak zawsze jestem oczarowana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. My na weekend mieliśmy gołąbki z kaszy jęczmiennej z grzybami i sosem ze świeżych leśnych grzybów:-) Twoje wyglądają genialnie:-)

    OdpowiedzUsuń