Google+ Pomysłowe Pieczenie: Aromatyczne curry z kurczaka

czwartek, 5 stycznia 2017

Aromatyczne curry z kurczaka


z dodatkiem żurawiny i jabłka



Pyszne i rozgrzewające curry, które będzie wspaniałym urozmaiceniem obiadowym. Idealnie nada się również na przyjęcie. Dodatek jabłka i żurawiny nadaje potrawie lekkiej słodyczy, która w połączeniu z papryczką chilli i pozostałymi przyprawiamy sprawia, że curry ma idealnie wyważony smak. Kurczaka wcześnie zamarynowałam dzięki czemu jest soczysty i miękki. Jeśli szukacie czegoś pysznego i lubicie kuchnię indyjską to to danie jest dla Was! 


Składniki:
Aromatyczne curry z kurczaka

1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

600 g kurczaka ( bez skóry i bez kości, najlepiej piersi lub
 udka )
200 ml naturalnego jogurtu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli 

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1 jabłko/ obrane i pokrojone na mniejsze kawałki

125 ml wywaru warzywnego

3 łyżki suszonej żurawiny

65 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do podania:

ugotowany ryż
marynowana w occie cebulka 


Blenderem ręcznym miksujemy jogurt z przyprawą curry, kuminem i czosnkiem a następnie zalewamy nim kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Odstawiamy do marynowania na 40 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, do momentu aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek,papryczkę chilli i nasiona kuminu i chwilę smażymy. 
Do cebuli dodajemy marynowane kawałki kurczaka i podsmażamy aż lekko się zarumienią. Dodajemy wywar warzywny, żurawinę, kawałki jabłka i gotujemy pod przykryciem do momentu aż jabłka będą miękkie ale nie będą się rozpadać. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem i marynowaną w occie cebulką.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. sprawdzi się zamiast suszonej żurawiny taka w słoiczku, do mięs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Julia, jesli chodzi Ci o taka, ktora ma konsystencje dzemu to raczej nie, mozesz ja podac jako dodatek do curry. Mozesz rowniez zastapic zurawine np rodzynkami. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak to świetnie wygląda, aż żal jeść D: <3

    OdpowiedzUsuń