Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ogórkowy tabbouleh z labne i grillowaną brioszką

sobota, 5 sierpnia 2017

Ogórkowy tabbouleh z labne i grillowaną brioszką

letnia przekąska



Witajcie kochani! Brak czasu spowodowany natłokiem pracy sprawia, że coraz częściej zaniedbuję bloga, za co bardzo Was przepraszam. Nie chcę narzekać bo właśnie o to chodzi by w całym tym fotograficznym biznesie był zawsze ruch, a klientów coraz więcej. Cieszę się, że mogę spełniać się zawodowo i to dla mnie jest teraz najważniejsze. Blog jest odskocznią od pracy i choć też wymaga nakładów to jednak nie jestem ograniczona terminami i stresem związanym z wykonaniem zlecenia. Pewnie zauważyliście, że coraz częściej pojawiają się wpisy, które powstają przy współpracy z różnymi marakami. Jak na przykład ostatni wpis:-), a przy okazji wspomnianego wpisu, wciąż trwa promocja na fajne roślinne kosmetyki KLIK :-)
Dzisiaj dla równowagi mam dla Was przepis niesponsorowany:-), na przepyszną letnią przekąskę. Sałatka o wdzięcznej nazwie tabbouleh. Danie kuchni arabskiej, wegetariańskie z ziołami, kaszą bulgur lub kuskus, z dodatkiem jogurtu. Zapraszam!



Składniki

500 g jogurtu greckiego

2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej

1 ząbek czosnku, zgnieciony

1 łyżeczka soli morskiej

200 g drobnoziarnistej kaszy bulgur

300 ml wrzącej wody

3 małe świeże ogórki, drobno pokrojone

4 zielone cebulki, cienko pokrojone

1 szklanka świeżej mięty

2 małe sałaty rzymskie

60 ml oliwy

2 łyżki białego octu winnego

500g brioszki





Zaczynamy od przygotowania labne. ⅓ jogurtu, kolendrę, czosnek i sól umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą, dodajemy pozostały jogurt i mieszamy. Całość wykładamy na gazę, którą zawiązujemy i zawieszamy nad miską. Wstawiamy do lodówki na 24 h i co jakiś czas odciskamy z nadmiaru wody.


Do dużej miski wsypujemy kaszę i zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut, aż zmięknie.
Do kaszy dodajemy ogórki, cebulkę, miętę i sałatę. Całość zalewamy oliwą wymieszaną z octem i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brioszkę kroimy w kromki i lekko tostujemy.

Serwujemy tabbouleh z labne i brioszką.

1 komentarz: